Naturalne antybiotyki na odporność są nie tylko łatwo dostępne, ale także zdecydowanie zdrowsze niż leki! Wzmocnij zdrowie domowymi sposobami, i zobacz jaki to jest naturalny antybiotyk 🙂
Co to są naturalne antybiotyki
Od zarania dziejów zioła były wykorzystywane w medycynie ludowej, a potem chińskiej czy indyjskiej (ajurwedzie) jako naturalny antybiotyk. Gdy ludzie w dawnych czasach nie mieli dostępu do farmakoterapii, leczyli przeziębienie i grypę dobroczynnym działaniem roślin. Podejrzewam, że nawet sobie sprawy nie zdajesz jakie masz wspaniałe, uzdrawiające zioła w kuchni.
Warto wiedzieć, że naturalne antybiotyki są dostępne cały rok i to bez recepty 🙂 Do tego są zdecydowanie tańsze niż odpowiedniki w lekach, i przede wszystkim – zdrowe, nie powodujące skutków ubocznych!
Zachęcam gorąco do wzmocnienia swojej odporności domowymi sposobami.
Naturalne antybiotyki – domowe sposoby na odporność
Czosnek
Nie bez powodu czosnek jest na pierwszym miejscu listy naturalnych antybiotyków. Nasze Babcie dobrze wiedziały co robią, dając od małego czosnek wnukom :). Wykazuje bowiem bardzo skuteczne działanie przeciwbakteryjne, dzięki zawartości allicyny. Może nie jest to zbyt smaczne warzywo, ale pod względem zdrowotnym nie ma sobie równych. Czosnek uznawany jest za naturalny antybiotyk, skuteczny w przeziębieniach i grypie, szybko stawia na nogi :). Jeden ząbek czosnku – czyli naprawdę! niewiele wystarczy na dzień, aby wzmocnić swoją odporność.
Cebula
Pamiętasz syrop z cebuli w dzieciństwie? Ja bardzo dobrze, bo nienawidziłam tego smaku 😀 Niemniej jednak, cebula podobnie jak czosnek zawiera allicynę, dlatego też ma podobne działanie. Sprawdzi się w stanach podgorączkowych, przeziębieniu ale także profilaktycznie w okresie jesiennym. Cebulę możesz łatwo poszatkować i dodać do sałatki, makaronu – nie odczuwając w ogóle jej smaku. Oczywiście nie musisz zjadać całej cebuli, wystarczy kilka jej gramów by uniknąć przeziębień i wirusów.
Aloes
Również o aloesie kilkakrotnie wspominałam na blogu, możesz o nim szczegółowo poczytać tu. Aloes najlepiej pić :). Uczulam jednak – bardzo dużo na rynku jest dostępnych “zdrowych” aloe vera które w składzie mają np. 50% miąższu z aloesu. Aloes to chyba najstarsza roślina wykorzystywana w medycynie jako naturalne antybiotyki – bodajże od pięciu tysięcy lat!
Picie aloesu zdecydowanie wzmocni Twoją odporność, ryzyko zachorowań na wirusy, ale także poprawi skórę i włosy. Aloes ma działanie antyoksydacyjne – chroni komórki skóry przed obumieraniem. Szklanka aloesu na dzień rozcieńczonego z wodą wystarczy!
Naturalne antybiotyki – imbir
Imbir jako naturalny antybiotyk ma zastosowanie w medycynie ajurwedyjskiej od bardzo dawno. Ma bardzo szerokie właściwości – działa odchudzająco, przeciwbólowo, wzmacniająco. Może być stosowany w przypadku migreny, podwyższonego cholesterolu czy problemów z krążeniem. Sama stosuję imbir w formie sproszkowanej, dodaję do owsianki albo do zupy, albo do herbaty. Szczerze nie jest to mój ulubiony składnik i długo się do niego przekonywałam. Jednak brak kataru, i przeziębienia które zawsze mi towarzyszy w okresie jesiennym przekonały mnie że warto imbir stosować.
Miód Manuka
O cudotwórczej wręcz mocy miodu Manuka pisałam tutaj. Nie jest on tak pospolity jak nasz miód propolisowy, jednak liczne badania wykazują że manuka ma wysokie działanie lecznicze, dlatego też uznawany jest za naturalny antybiotyk. Miód Manuka wzmacnia układ immunologiczny, zapobiega przeziębieniom, obniżonej odporności, zapaleniu zatok. Profilaktycznie, warto spożywać miody teraz czyli w okresie jesienno – zimowym, gdy jest zwiększona zachorowalność na grypę. Miód jest bardzo wydajny, wystarczy jedna łyżeczka miodu na dzień! Niestety miód jest tak dobry i naturalnie słodki że często mam z tym problem 🙂
Ziół działających jako naturalne antybiotyki na odporność jest oczywiście jeszcze więcej, zalicza się do nich chociażby olejek z oregano, ekstrakt z grejfruta, chrzan, kapusta. Wymieniam jednak te, za które ręczę osobiście ponieważ je stosuję lub stosowałam 🙂 Co przemawia za naturalnymi sposobami na odporność? Nie tylko cena, ale także dostępność i fakt, że spożywanie ich zawsze wyjdzie Ci na zdrowie! 🙂
Jeżeli masz swoje sprawdzone sposoby na odporność daj proszę znać w komentarzu 🙂
Zapraszam na instagram @martapardyak
Ściskam mocno!
Marta
beti
25/06/2021 at 12:06W moim zdrowiu najważniejsza jest systematyczność, stawiam na budowanie odporności odpowiednią dietą i ruchem. Jeśli jednak coś mnie łapie to zawsze zaczyna się od gardła. Na to na szczęście również mam sprawdzone rozwiązanie. Bardzo lubię Cevitt z hydrożelem, który łagodzi ból, nawilża i regeneruje.
Da da daA
30/10/2020 at 18:35U mnie imbir i czosnek to podstawa najlepsze na odporność 😍😍😍
Marta Pardyak
02/11/2020 at 15:44dokładnie tak! prosty babciny sposób na odporność – zioła i czosnek
iwona 1
27/10/2020 at 18:07cebula i czosnek to dwa najlepsze naturalne antybiotyki ever!!!!!!!
👍👍👍👍
18/10/2020 at 20:08Jeżeli tak jak ja nie nawidzi ie czosnku to mozecie tabletki brać czosnek jako suplement 😁😁😁🤟
NIE DAM SIĘ COVID
18/10/2020 at 16:31super wpis Marta dziękuję! Dodałabym jeszcze wodę z cytryną i np. miodem ponieważ zawiera bogactwo witaminy C a wiadomo że to świetny antyoksydant. Ja tak od dawna rano na czczo piję wodę z cytryną i sobie chwalę odporność wirusom i koronawirusom mówię STOP1!!!!!!!!!1
Marta Pardyak
19/10/2020 at 15:36tak masz rację ja też piję codziennie wodę z cytryną na czczo! Nie wspominałam o niej we wpisie ale jest wiele sposobów na zbudowanie odporności w domu, to jeden z nich 🙂
babcia Andzia
18/10/2020 at 16:26osobiście żałuję że miód manuka w Polsce nie jest tak znany bo jest to jedno z najlepszych na odporność a swoją drogą my w Polsce też mamy bogactwa natury – czosnek cebula są zdecydowanie najlepsze na jesień
.................
18/10/2020 at 16:18super do tego jeszcze polecam ashwagandha co prawda nie polskie ale bardzo skuteczne to jest żeń szeń syberyjski wzmacnia odporność na maksa!
Marta Pardyak
19/10/2020 at 15:37oo tak ashwagandha to jedno z moich ulubionych ziół często o nim na instastory wspominam!! uwielbiam!
ursuska....z buska
18/10/2020 at 08:54dokładnie tak jak piszesz, czosnek i cebula od zarania dziejów jest jako naturalny antybiotyk i nikt nie chorował w dawnych czasach!
laleczka11
18/10/2020 at 09:23dlatego ludzie starsi tak dobrze się trzymają a młode pryki padają jak muchy
Marta Pardyak
19/10/2020 at 15:38ludzie kiedyś mieli zdecydowanie lepszą odporność przez to że żywność nie była tak przetworzona, i środowisko tak skażone :/