Nie wiem czy wiesz, ale większość polaków cierpi na zakwaszenie organizmu i nawet nie daje sobie z tego sprawy! Sprawdź sposoby na odkwaszanie organizmu i jak sobie z nim poradzić
Zakwaszenie organizmu – co to jest
To nic innego jak brak równowagi kwasowo – zasadowej w naszym organiźmie. Dochodzi do tego gdy zostaje zaburzone pH,
a wśród najważniejszych czynników powodujących zakwaszenie organizmu wymienia się:
- szybkie tempo życia, stres
diety odchudzające
używki – alkohol, papierosy, także kawa
odwodnienie, picie za mało wody w ciągu dnia
przetworzona żywność, cukier, słodycze, jedzenie typu fast food
siedzący tryb życia
Jak widzisz, jest wiele składowych na zakwaszenie organizmu.
Co więcej, powyższe czynniki są aktywnościami które u nas w Polsce – często występują.
I tak na przykład, szybkie tempo życia, praca, stres są ze sobą ściśle powiązane. Do tego, gdy połączysz to z piciem kawy i przetworzoną żywnością – zachodzi duże prawdopodobieństwo że organizm nie poradzi sobie z pozbywaniem się naturalnie kwasów.
Zakwaszenie organizmu objawy
- bóle głowy
problemy jelitowe – zaparcia, wzdęcia, biegunki, bóle brzucha
zmęczenie, apatia, depresja
duża nerwowość
wypadanie włosów
bóle mięśniowe
słabe paznokcie
nadwaga
Objawy zakwaszenia organizmu mogą występować w różnej skali. Jeżeli chcesz zrobić badanie na zakwaszenie organizmu, wykonaj pH moczu, nie rób badania krwi. Ponieważ zaburzona gospodarka kwasowa może wpływać na wyniki badań ogólno – ustrojowych.
Jakie jedzenie zakwasza organizm
Oprócz wspomnianej kawy, słodyczy i fast foodów, zakwaszenie organizmu może powodować także nadmierne spożywanie mięsa, nabiału, serów, kwasów trans czyli tłuszczy. Wszelka przetworzona żywność, gluten i laktoza sprzyjają zaburzeniom organizmu – jeśli nie są zbilansowane ze zdrową żywnością. Nadmiar cukru – zarówno w słodzonych napojach, minimalne spożywanie mineralnej czy warzyw również działa na niekorzyść naszego organizmu.
Dieta na odkwaszanie organizmu
Najważniejsze w diecie alkaicznej a nie zasadowej, jest przywrócenie równowagi pH. Inaczej pisząc, należy utrzymać balans i jeść żywność odkwaszającą, która neutralizuje nadmiar kwasów w organiźmie. Generalnie w diecie niwelującej zakwaszenie ważna jest zasada 80% produkty zasadowe (czyli te co niżej), a 20% produkty kwasotwórcze (jeśli już w ogóle muszą być :)). Mam znajomego który potrafi żyć bez kawy, cóż ja nie potrafię 🙂
Co warto wprowadzić do diety na odkwaszanie organizmu?
- cytrusy – wykazują znakomite działanie balansujące równowagę pH, poprzez uzupełnianie niedoborów potasu
oleje – o tym że kocham oleje mogliście się przekonać we wpisie dlaczego warto ssać olej 🙂 a poza tym, oleje, czyli zdrowe tłuszcze są bogate w dobroczynnie działające kwasy NNKT które wzmacniają organizm. Tu przede wszystkim polecam oliwę z oliwek, olej z pestek dyni, olej lniany
warzywa – mają szczególną moc neutralizacji kwasów. Buraki, ziemniaki, jarmuż, szpinak. pomidory – wszelkie warzywa powinny być głównymi produktami które się spożywa na odkwaszanie organizmu
orzechy i nasiona – tutaj na uwagę zasługują głównie orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie, migdały, pestki z dyni
kasze – kasza jaglana i gryczana
zioła – picie naparów z pokrzywy, rumianku, czystka ma zbawienny wpływ dla naszych jelit a także zmniejszenie, a w konsekwencji zniwelowanie zakwaszenia organizmu. Możesz zastąpić picie kawy pokrzywą, dobrze się także sprawdzi ciepła woda z cytryną.Z wszystkich ziół to właśnie pokrzywa ma najlepsze działanie detoksykujące i wspomagające usuwanie zbędnych produktów przemiany materii. Na drugim miejscu polecam ostropest, który usprawnia pracę wątroby, następnie koper i szałwię.
Zakwaszenie organizmu – jak sobie radzić
Mimo że bardzo wielu ludzi żyje z zakwaszonym organizmem wiele lat, nie zdając sobie z tego sprawy, nie należy lekceważyć tego.
Brak równowagi zasadowej w organiźmie może prowadzić do poważnych schorzeń z trawieniem, jelitami, stawami, a według niektórych – także do chorób nowotworowych. Organizm po prostu “nie wydala”, gromadząc toksyny.
To tak, jak by do śmietnika ciągle ładować nowe śmieci, mimo że jest on już przepełniony,
Oczyszczanie organizmu w naturalny sposób następuje samoistnie, jednak dietą jesteśmy w stanie organizmowi pomóc lub mu zaszkodzić. Niestety wpis nie powstał bez powodu, gdyż sama nieświadomie wiele lat zakwaszałam swój organizm. Dopiero, gdy zaczęłam mieć fizyczne dolegliwości np. z jelitami, pogorszeniem cery itp. zaczęłam szukać przyczyny. Z pewnością fakt, że jadłam zawsze mało warzyw a więcej słodyczy które kocham mi tu nie pomógł.
Uważam więc, że świadome! odżywianie jest bardzo ważne, i że sami mamy naprawdę duży wpływ na kondycję organizmu. Co możesz zrobić jeśli wiesz że zakwaszenie organizmu dotyczy i Ciebie? (oczywiście oprócz zmiany diety)
- zmniejsz tempo życia – wydzielanie kortyzolu, hormonu stresu nie sprzyja równowadze kwasowo zasadowej. Tym bardziej, że stres często “zajadamy” czymś wysoko przetworzonym
- relaks – jest to bardzo ważny element w codziennym życiu, szczególnie gdy się ma problemy z jelitami (niektórzy nazywają jelita drugim mózgiem)
- jedz nie tylko zdrowsze jedzenie, ale również w regularnych odstępach czasu. 5 posiłków dziennie co 2-3h
- wysypiaj się! sen jest niesamowicie ważny dla regeneracji organizmu – o bezsenności poczytasz tu
UWAGA! niektóre źródła w internecie podają, aby wypić sodę oczyszczoną z wodą na zakwaszenie organizmu – absolutnie nie polecam tego sposobu! Soda oczyszczona jest niesamowicie silnym środkiem, która wpływa drażniąco na śluzówkę jelit i pH soku żołądkowego. Są o wiele bezpieczniejsze sposoby na odkwaszanie.
A Ty co o tym sądzisz? :)