morwa czarna
Uroda

Morwa czarna – właściwości i efekty stosowania

Zdrowe, słodkie i niskokaloryczne. Czy to możliwe? Tak! Poznaj wspaniały owoc pod nazwą morwa czarna. Zakochałam się w morwie czarnej od pierwszego kęsa – sama słodycz – czyli to co najbardziej lubię 🙂 Do tego mało kalorii, moc witamin, antyutleniaczy i minerałów. I to wszystko w małym słodkim opakowaniu! 🙂

Co to jest morwa czarna

Morus Nigra, to z łacińskiego morwa czarna, pozyskiwana jest z północnej Azji, z owoców drzewa jedwabnika należącego do Moraceae. Morwy są od dawna stosowane w medycynie chińskiej do leczenia różnych chorób, stanów zapalnych i alergicznych. Istnieje ponad sto gatunków morwy, jednak gatunki na ogół są identyfikowane na podstawie koloru pąków kwiatowych i liści. Owoce morwy mogą wskazywać różne kolory – czarny, fioletowy, czerwony, biały. Najbardziej popularne odmiany morwy to morwa biała i morwa czarna, z czego ta pierwsza jest o wiele bardziej rozpowszechniona.

W Polsce rzadko można spotkać morwę czarną, nawet w sklepach ze zdrową żywnością. Warto jednak uzbroić się w cierpliwość i ją zakupić, gdyż wymierne korzyści ze stosowania morwy czarnej będą dla całej rodziny!

morwa czarna efekty
wikipedia.org

 

Morwa czarna – niezwykłe
właściwości

 

  • Pierwszą i najważniejszą właściwością jaką ma morwa czarna jest jej niskokaloryczność 😀 Każda filiżanka surowych owoców morwy zawiera tylko 60 kalorii – tak więc, gdy tylko dowiedziałam się jak niskokaloryczna jest morwa czarna, od razu ją pokochałam 😀 😀

 

  • Drugi równie ważny aspekt który przekonał mnie do stosowania morwy czarnej, oprócz tego zdrowotnego, to smak – morwa czarna jest słodka! I to, było dla mnie spełnieniem zdrowych marzeń – jeść słodkie, przy tym nie tyć, i do tego mieć korzyści na skórę i zdrowie! Piękniej się nie da 🙂 🙂

 

  • Resweratrol zawarty w owocach morwy, chroni przed ryzykiem udaru, powoduje zwężenie naczyń
    krwionośnych, działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie

 

  • Owoce te są źródłem witaminy C (36,4 mg na 100, około 61% z RDI), która jest również silnym naturalnym przeciwutleniaczem. Więcej o witaminie C dowiesz się tu

morwa-czarna

  • Morwy są doskonałym źródłem żelaza, które jest rzadką cechą wśród jagód, zawiera 1,85 mg / 100 g owoców (około 23% RDI). Żelazo, jako składnik hemoglobiny wewnątrz czerwonych krwinek, określa zdolność przenoszenia tlenu we krwi.

 

  • Morwa czarna to bogactwo witamin z grupy B, kompleks witamin i witaminę K. Zawiera duże ilości kwasu foliowego, a także niacynę, ryboflawinę.

 

  • Morwy mają znacząco duże ilości flawonoidów fenolowych zwanych antocyjanami. Badania naukowe wykazały, że spożycie morwy czarnej ma potencjalne skutki dla zdrowia w walce z rakiem, starzenia się i chorób neurologicznych, a także w chorobie cukrzycy i infekcji bakteryjnych.

 

Efekty stosowania morwy czarnej na zdrowie

1. Antynowotworowe

Morwy, jak już wspomniałam wyżej, są dobrym źródłem resweratrolu, który zapobiega powstawaniu raka. Resweratrol jest również antyoksydantem, zawiera wysoki poziom przeciwutleniaczy, które hamują wzrost komórek prostaty i wzrost guza.

2. Oczyszcza krew

Medycyna chińska traktuje morwę jako tonik krwi. Jest to związane z ich działaniem detoksykującym, oczyszczającym krew. Morwa czarna wzbogaca krew, działa kojąco i łagodząco na nerwy.

Morwy są znane z poprawy krążenia krwi, są korzystne jako środek przeciwzapalny, który przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi. Stosowanie morwy czarnej sprawia, że jesteśmy mniej podatne na powstawanie zakrzepów i udarów mózgu. Sok z morwy może pomóc złagodzić niektóre objawy anemii. Poza tym, morwa czarna zapobiega chorobom serca.

3. Oczyszcza wątrobę i wzmacnia nerki

4. Kontrola cukru we krwi

Morwy zawierają związki, które wspierają zrównoważony poziom cukru we krwi, co jest szczególnie ważne u pacjentów z cukrzycą. Flawonoidy obecne w morwie uniemożliwiają wzrost poziomu cukru. Morwa czarna to obowiązkowa pozycja dla cukrzyków, zapobiega powikłaniom, wyższemu cholesterolowi i stężeniom cukru.

5. Zdrowe serce

Jedzenie morwy czarnej dowodzi korzystne działanie dla serca. Wzmacnia system nerwowy i zmniejsza zły cholesterol, uniemożliwiając zablokowanie przepływu krwi. Dzięki temu, morwa czarna zapobiega zawałom serca.

6. Kontrola cholesterolu

7. Poprawia apetyt

Regularne spożywanie morwy usprawnia układ trawienny, metabolizm oraz detoksykację organizmu.

8. Zwiększa odporność

Morwa czarna zwiększa odporność organizmu na różne infekcje i mikroorganizmy. Wspomaga ona właściwą produkcję płynów ustrojowych, co jest szczególnie korzystne dla ludzi cierpiących na odwodnienie.

9. Poprawia widzenie

Morwa czarna, zawiera dużo witaminy A, która wzmacnia oczy, łagodzi ich zmęczenie, co jest idealnym rozwiązaniem dla osób, które spędzają wiele godzin na komputerze. Chroni również oczy przed działaniem wolnych rodników, które są przyczyną utraty wzroku i zwyrodnienia siatkówki.

Efekty stosowania morwy czarnej na skórę i włosy

1. Anti-aging

Morwa czarna, podobnie jak inne jagody są bogate w antyoksydanty, które neutralizują działanie wolnych rodników. Wolne rodniki powodują tzw. stres oksydacyjny komórek skóry, które obumierają. Z tego też powodu, szybciej nasza skóra się starzeje. Aby zapobiec przedwczesnemu starzeniu – jedz morwę czarną! 😀 😀

2. Rozjaśnianie przebarwień

Owoce morwy mają właściwości rozjaśniajace, wyrównujące koloryt skóry. Proces syntezy melaniny jest skutecznie regulowany, co pozwala uzyskać wyraźnie jaśniejszą skórę bez przebarwień. Eksperci zalecają jedzenie lub picie morwy jako najlepszą drogę do odmłodzenia skóry.

morwa czarna

5. Nawilża skórę

Morwa czarna może być stosowana w leczeniu bardzo suchej skóry, szczególnie gdy jej owoce będziemy moczyć w oleju kokosowym, lub oliwie z oliwek! Morwa może być używana z balsamem do leczenia skóry atopowej i skłonnej do podrażnień.

6. Odżywia skórę głowy

Można również znaleźć szampony do włosów i odżywki wykonane z morwy, aby skóra głowy była lepiej ukrwiona. Liście morwy mogą być wykorzystane w saunach i gorących kąpielach, aby pomóc otworzyć pory skóry, i dokonać detoksykację organizmu.

7. Odmładza włosy

Morwy mają właściwości, które pomogą uczynić Twoje włosy zdrowsze. Powszechnie wiadomo, że jagody stymulują wzrost włosów, zapobiegając ich wypadaniu. Jest to szczególnie dobre dla chorych na raka, którzy przeszli chemioterapię, ponieważ mieszki włosowe są odmłodzone dzięki substancjom zawartym w morwie czarnej.

8. Stymuluje wzrost włosów

Jeśli cierpisz z powodu utraty włosów, ekstrakty z morwy są bezpieczną i naturalną alternatywą dla coraz to bardziej chemicznych kuracji fryzjerskich. Można zastosować sok z morwy czarnej na włosach w celu pobudzenia mieszków włosowych do pracy.

9. Zachowuje naturalny kolor włosów

Produkcja melaniny we włosach jest wzmocniona przez spożywanie morwy czarnej. To z kolei, pozwala zachować naturalny kolor włosów. Ma to szczególne znaczenie dla osób które już mają siwe włosy, lub przedwcześnie zaczęły siwieć.

10. Zdrowe włosy

Jeśli chcesz mieć zdrowe, gładkie i lśniące włosy – po prostu, pij morwę! 🙂

morwa czarna
nuts.com

 

Kochani, myślę że powyższe właściwości morwy czarnej bronią się same, a mój wpis okaże się motywacją i zachętą do jej stosowania! Serdecznie Wam polecam spróbować wprowadzić morwę czarną do diety, nie będziecie żałować!

Będę wdzięczna za udostępnienie posta innym!

Buziaki!

7 komentarzy

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: