olej awokado
Uroda

8 powodów żeby stosować awokado dla zdrowia i urody

Awokado, to mój najlepszy przyjaciel od paru dobrych miesięcy. W tym maleńkim owocu mieści się wszystko co najlepsze, począwszy od niezliczonej ilości witamin, kończąc na dobroczynnie działających tłuszczach. Avokado to nic innego jak napakowany w składniki odżywcze owoc, dający mega pozytywne działanie zarówno na organizm jak i na twarz! Poznaj 8 korzyści stosowania awokado!

Awokado – co zawiera

Avokado jest pełne witamin i składników mineralnych, które utrzymują dobry stan zdrowia, samopoczucie ale i skórę! W każdej porcji znajdziesz prawie 20 witamin i minerałów, które zawierają:

  • Potas -pomaga kontrolować ciśnienie
  • Luteina – działa korzystnie na wzrok
  • Kwas foliowy – niezbędny w czasie ciąży
  • Witaminy z grupy B – zwalczają infekcje i choroby
  • Naturalne substancje chemiczne roślin – które działają przeciwnowotworowo
  • Tłuszcze jednonienasycone – obniżają zły cholesterol

Silne wartości odżywcze awokado są imponujące, pomagają prowadzić zrównoważoną dietę. Jedzenie tylko jednego avokado dziennie dostarcza aż:

  • 21% Witamina E

  • 33% Witamina C

  • 41% Kwas foliowy

  • 53% Witamina K

  • 26% Witamina B6

  • 19% Miedź

  • 28% Potas (więcej niż w bananie!)

Avokado jest również dobrym źródłem zdrowych tłuszczów i jako jeden z niewielu owoców, jest bogate w białko, zawierając 18 niezbędnych aminokwasów do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

AWOKADO KORZYŚCI

Co daje stosowanie awokado na twarz i organizm

Awokado odmładza

Grubość, gęstość skóry i ogólny wygląd można poprawić przy regularnym spożyciu avokado. Awokado bogate w witaminę C, wspomaga proces tworzenia kolagenu i elastyny, co pozwala skórze być elastyczną, zapobiegając jej wiotczeniu. Duże ilości witaminy E zapobiegają uszkodzeniu skóry, a tym samym przedwczesnemu starzeniu. Ponadto, jednonienasycone kwasy tłuszczowe przyczyniają się do nawilżania skóry, zapobiegają jej wysuszeniu i swędzeniu.

Avokado równie dobrze jak na skórę, sprawdza się i na włosy – nawilża je i wzmacnia. Zanieczyszczenia, ciepło i zabiegi chemiczne mogą zbierać swoje żniwo w postaci osłabionych włosów, ale awokado przeciwdziała tym procesom! Olej z awokado w szczególności działa jako środek nawilżający, który przenika przez naskórek, stymuluje wzrost włosów, zapobiega łupieżowi i odżywia włosy.

Dlaczego avokado odchudza

Niektórzy uważają że awokado nie może wspomagać odchudzania przez bogactwo tłuszczy. Jest to nieprawda, gdyż avokado jest bogate w zdrowe tłuszcze, dostarcza dobrych kalorii! Jeść tłuszcz, aby stracić tłuszcz; kto by pomyślał? 😀

Awokado może pomóc w walce utraty wagi i utrzymania zdrowego BMI poprzez promowanie poczucia sytości które to jedzenie awokado daje. Niedawne badania wykazały, że w avokado pomaga przedłużyć uczucie sytości i zmniejsza chęć większej ilości jedzenia.

Czy wiesz że…

Awokado jest bogate w błonnik, który wspomaga metabolizm.

awokado na twarz

Zdrowe oczy

Luteina i astaksantyna zawarta w awokado pomaga utrzymać prawidłowy wzrok do późnej starości. Jedzenie awokado zapobiega wszelkim dysfunkcjom oczu, od zapalenia spojówek po gorszy wzrok. Biodostępność (łatwość wchłaniania przez nasz organizm) karotenoidów z awokado w porównaniu do wielu innych owoców i warzyw sprawia, że jedzenie avokado codziennie to rozsądny i mega zdrowy wybór 😀

Chroni serce – obniża cholesterol

Choroba serca – zabójca numer jeden w Stanach Zjednoczonych, mający wpływ na prawie 27 mln dorosłych. Avokado ma pozytywny wpływ na nasz układ krążenia, ze względu na małą zawartość tłuszczów nasyconych i dużą zawartość tłuszczów nienasyconych (masło maślane ale rozumiesz prawda? :D). Spożywanie nadmiaru tłuszczów nasyconych (> 10% wszystkich kalorii) może podnieść LDL i HDL cholesterolu i trójglicerydów. Natomiast, spożywanie odpowiedniej ilości tłuszczów nienasyconych w diecie może pomóc obniżyć poziom cholesterolu LDL (zły cholesterol), i utrzymywać prawidłowy poziom cholesterolu HDL (dobry cholesterol), a także, poprawić wrażliwość na insulinę.

W kilku badaniach testowych korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia codziennie avokado wykazały:

11% wzrost HDL (dobry cholesterol)
znaczne zmniejszenie stężenia cholesterolu całkowitego
o 20% mniej triglicerydów we krwi

Ponadto avokado zawiera silną mieszankę składników odżywczych np. potas, luteina, karotenoidy, fenole. Związki te mogą zapobiegać stanom zapalnym i hamować stres oksydacyjny w naczyniach krwionośnych, co jednocześnie ułatwia zwiększony przepływ krwi.

 

Maseczki do skóry dojrzałej

Ochrona przeciwnowotworowa

Badania wykazują że avokado znakomicie chroni przed powstawaniem i rozwojem nowotworów. Właściwości antyoksydacyjne jakie ma ten cudowny owoc, powodują znaczne wzmocnienie układu odpornościowego. Co prawda, nie można napisać że avokado leczy raka, ale na pewno mu zapobiega.

Ochrona w czasie ciąży

Avokado jest bogate w kwas foliowy, niezbędny w czasie ciąży zarówno dla mamy jak i dziecka, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie i dotrzymanie ciąży. Kwas foliowy zapewnia prawidłowy rozwój płodu, zapobiega wadom rozwojowym, anemii oraz innym patologiom ciąży.

Wspomaga pracę mózgu

Jedzenie awokado stymuluje do pracy komórki mózgowe, zwiększa ich wydajność a tym samym, naszą produktywność. Wysoka zawartość potasu w avokado powoduje, bardziej efektywną pracę mózgu, mniejsze zmęczenie a tym samym mniejszy stres. Tak więc – jedzenie awokado zwiększa możliwości naszego mózgu!

Mocne kości

Avokado jest również bogate w miedź, wspomniany kwas foliowy i witaminę K, z których każdy to składnik jest wykorzystywany do utrzymania zdrowych i mocnych kości. Awokado zapobiega osteoporozie, wspomaga prawidłowy wzrost kości i pomaga je odbudować po załamaniu!

PROSTE SPOSOBY, ABY DODAĆ AWOKADO DO SWOJEJ DIETY

Istnieją proste sposoby dodawania avokado do swojej diety, aby czerpać korzyści zdrowe:

  • Kawałek grillowanego avokado skrop ze świeżym sokiem z cytryny i dodaj do grillowanej ryby lub mięsa
  • Budyniowe avokado –  zetrzyj 1 owoc z ¼ szklanki syropu klonowego i 2 łyżkami kakao
  • Orzeźwiający koktajl – połącz ½ avokado z 1 szklanką wody kokosowej , dodaj połowę ananasa i zmiksuj!
  • Dodaj do jajecznicy
  • Dodaj je do kanapki z majonezem
  • Zamień zwykłe oleje gotowania z olejem z avokado
  • Użyj  jako substytut masła

 

Jeszcze jeden wspaniały walor avokado – jest smaczne! Co prawda, na początku może Ci się wydawać miałke, mdłe bo rzeczywiście jest z takim posmakiem; ale wystarczy odpowiednio je połączyć, np. z pomidorkami cherry lub łososiem i jest petarda!! 😀 Kochane, czy znacie jakiś inny tak wartościowy owoc który odmładza, odchudza i wygładza skórę? 😀

Jeśli podoba Ci się mój wpis, udostępnij śmiało!

Czekam na Ciebie na moim fanpage Sekrety Piękna codziennie!

 

12 komentarzy

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: