olejek abisyński
Kosmetyka, Uroda

OLEJ ABISYŃSKI – dlaczego olejek abisyński warto znać i stosować

Mimo że olej abisyński nie jest tak popularny jak olej kokosowy, warto go mieć u siebie na półce. Jest on moim absolutnym odkryciu w maju 2020!. Zobacz koniecznie jak olejek abisyński działa na skórę i włosy będziesz zaskoczona!

Olej abisyński co to jest?

Przyznam szczerze, że sama miałam nikłe pojęcie o olejku dopóki nie zobaczyłam go na półce w jednej z drogerii. Uwielbiam testować kosmetyki i oleje które nie są popularne i wszechobecne, więc olejek abisyński od razu przykuł moją uwagę. Olejek nie jest często spotykany na drogeryjnych półkach, jednak w internecie kupisz go bez problemu. Olej uzyskiwany jest z rośliny występującej głównie w Afryce, katranu. Jest tłoczony z nasion rośliny, która niestety jest tylko jednoroczna. To powoduje, że olejek jest coraz trudniej dostępny a jego ceny mają naprawdę różne rozmiary.

Olejek abisyński jest warty uwagi między innymi ze względu na to że jest niesamowicie lekki. Nie obciąża skóry, włosów, a przez to jest bardzo uniwersalny w zastosowaniu. Zapewnia świetny poślizg a to z kolei sprawia, że możesz go stosować w zastępstwie innych cięższych olejów. Niestety nie jest często wykorzystywany do masażu, zapewne ze względu na cenę.

olej abisyński efekty

Olejek abisyński – właściwości

Jak wspomniałam wyżej, olej ma uniwersalne zastosowanie, a fakt iż w 50% składa się z kwasu erukowego nadaje mu wiele wartościowych cech. Pomijając to co napisałam, olej abisyński ma działanie:

  • regenerujące, wzmacniające
  • działa nawilżająco
  • ułatwia rozczesywanie włosów, zapewnia im blask (sprawdzone na sobie :D)
  • nadaje włosom, lekkość i zapobiega ich puszeniu
  • świetnie sprawdza się do skóry suchej, wrażliwej – ze względu na odżywcze i antyoksydacyjne właściwości
  • znakomity poślizg jaki ma olej nadaje mu cechy olejku do masażuolej abisyński właściwości

Jak stosować olej abisyński

Można go stosować jako samodzielny kosmetyk lub dodawać do innego jako booster. Co więcej możesz go stosować na włosy – jako kurację wzmacniającą, lub jako serum np. tylko na zniszczone końcówki. Zaletą wszelkich olejków o których pisałam na blogu jest właśnie to, że są wielokierunkowe. Kupujesz jeden olej, np. konopny a wykorzystujesz go na kilka sposobów. Już wiesz dlaczego tak lubię oleje! 😀

Wracając do olejku abisyńskiego – zastosowanie na skórę jest dokładnie takie samo jak w przypadku innych olejów. Możesz go spokojnie nakładać na oczyszczoną skórę na noc ponieważ jako jeden z niewielu olejów nie zapycha. Sprawdzi się również jako baza pod krem, lub jako już wyżej wspomniany booster. Możesz również stosować go samodzielnie na wysuszone usta.

Olej abisyński nie ma zapachu, nie podrażnia i nie powoduje żadnego dyskomfortu skóry. Tak naprawdę, to jeden z niewielu mi znanych, przetestowanych tak przyjemnych olejków kosmetycznych.

olejek

Efekty stosowania olejku abisyńskiego

Widoczne są bardzo szybko, łatwość w rozczesywaniu włosów widać już po pierwszym umyciu! Nawilżenie i regeneracja skóry – widoczne jest w zależności od jej kondycji, ja osobiście poprawę wygładzenia skóry zauważyłam od razu. Myślę że Ty również tak szybko zobaczysz poprawę.

Blask jaki daje olejek abisyński – naturalna, promienna twarz to coś co niejeden kosmetyk obiecuje. Tutaj, za sprawą olejku masz to zagwarantowane i co więcej bez żadnych parabenów i konserwantów.

Piękne i lśniące włosy również bardzo szybko zauważysz, co ważne – olej nie obciąża cienkich włosów!

naturalny olej

 

Kochana z czystym sumieniem mogę napisać że to jeden z bardziej wdzięcznych olejków dla skóry. Jestem zadowolona że go spróbowałam i na pewno zostanie już ze mną na dłużej. Jeśli znasz jakieś olejki godne polecenia – napisz proszę w komentarzu!

Chętnie przetestuję wszelkie perełki kosmetyczne! Tymczasem, pamiętaj – moja grupa kosmetyczna Sekrety Piękna czeka na Ciebie!

Ściskam mocno!

Marta

Czytaj także...

11 Comments

  1. Bardzo fajna charakterystyka i zastosowanie. Aż szkoda, że nigdy wcześniej o nim nie słyszałam. Będę polowała!

    View Comment
  2. Podobnie jak koleżanki, nigdy wcześniej o nim nie słyszałam, ale same właściwości oraz korzyści wydają się bardzo fajne. Z pewnością spróbuje!

    View Comment
  3. A ja o takim olejku już słyszałam, nawet korzystałam i sobie bardzo chwalę. Naprawdę warto!

    View Comment
  4. karolajna says:

    mam ten olejek i w ciemno kupujcie póki jest jeszcze tani xD gdzieniegdzie po 20 zł jest abisyński więc polujcie na promocję bo tak jak Marta pisze jest i na włosy, i na twarz 😀

    View Comment
  5. O takim olejku nigdy nie słyszałam. Jak wpadnę na niego w sklepie to z pewnością przetestuje

    View Comment
    1. Marta Pardyak says:

      kochana ja olej abisyński kupiłam w Rossmanie, co prawda nie był bardzo widoczny ale powinnaś znaleźć na półce z olejkami 🙂

      View Comment
  6. hulaj dusza says:

    Ciekawy wpis spróbuję na pewno

    View Comment
  7. naturalna kaja says:

    Bardzo dziękuje za te wiadomości jestem maniaczką naturalnej pielęgnacji ale tego olejku nie znałam! super że go odkryłaś też będę polować na niego może pomoże na moje zniszczone włosy haha

    View Comment
  8. Ostatnio zauważam swoje braki w wiedzy na temat kosmetyków. Coraz częściej zaskakują mnie nowości w ofertach drogeryjnych…

    View Comment
  9. Również pierwszy raz o nim słyszę, ale właściwości wydają się być całkiem korzystne!

    View Comment
    1. Marta Pardyak says:

      dokładnie tak jest olejek abisyński jest bardzo uniwersalny polecam spróbować!

      View Comment

Wiem że masz opinię na ten temat chętnie ją przeczytam!

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.