Mięso z indyka zawiera wyjątkowe wartości odżywcze, jednak na jego temat powstało wiele mitów. Czy warto jeść mięso z indyka i dlaczego tak? Zapraszam na wpis! 🙂
Mięso z indyka – właściwości
Indyk należy do tzw. białego drobiu, które zawiera mniejsze ilości cholesterolu i mioglobiny (barwnika) niż mięso czerwone. Dlatego też, często się mówi że indyk to “chude mięso”. Mięso z indyka ma niską zawartość tłuszczu (filet bez skóry, udo bez skóry), a za to masę drogocennych składników budulcowych i odżywczych dla zdrowia!
Co zawiera mięso z indyka:
- wysoka zawartość białka
składnik niezbędny! od narodzin, który odpowiada za zdrowe kości i budowę mięśni. Zauważ, że sportowcy i dietetycy zawsze zwracają uwagę na to, aby w diecie była zrównoważona ilość białka. Bez niego nie ma co budować masy mięśniowej, ale również i mocnych kości - niska zawartość tłuszczów nasyconych
tłuszcze te odpowiadają za wyższy cholesterol, a to może prowadzić do problemów z wątrobą.
Dlatego zaleca się spożywanie umiarkowanych ilości czerwonego mięsa, które zawiera więcej cholesterolu niż indyk. - potas
utrzymuje odpowiednie ciśnienie krwi i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
Jego niedobór powoduje nerwowość ale również rozchwianie i brak równowagi - fosfor
odpowiada za zdrowe kości i mocne zęby, zauważ że jest składnikiem wielu past do zębów. Lepiej przyswajać go naturalnie z pożywieniem, jak np. z indykiem - witamina D
królowa witamin, jej niedobór powoduje depresję, apatię a także problemy ze skórą. Wspaniale uzupełnia wchłanianie wyżej wymienionego pierwiastka – fosforu a także wapnia. Wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego, a także podział komórek. - cynk
zawiera udo z indyka, a jego wpływ na zdrowie jest nieograniczony: zmniejsza znużenie, zmęczenie, reguluje funkcjonowanie układu nerwowego, błon śluzowych. Jest również pomocny w schorzeniach skóry np. trądziku - witaminy z grupy B
zawiera z kolei filet z indyka. Witamina B6 pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek, witamina B12 przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego i pomaga prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych.
Już po samym składzie widać, jak wartościowe jest jedzenie mięsa z indyka 🙂 Co więcej, dodatkowe walory jego spożywania to smak, zapach – mięso jest lekkie i bezzapachowe.
Dlatego polecam serdecznie wszystkim tym którzy nie lubią intensywnego zapachu mięsa – w przypadku indyka w ogóle go nie czuć! 🙂
Jak przygotować i podawać mięso z indyka
Obróbka termiczna mięsa jest wyjątkowo ważna z tego względu, że źle przyrządzone spowoduje utratę jego cennych wartości.
Mięso z indyka możesz przyrządzać na wiele sposobów – od gotowania po pieczenie a także grillowanie. Dla walorów odżywczych indyk powinien być wrzucony do gorącej wody na chwilę lub do wysoko nagrzanego piekarnika.
Ponieważ indyk sam w sobie nie posiada smaku, idealnie sprawdzi się do połączenia z wyrazistymi w smaku przyprawami i innymi warzywami, owocami.
Po więcej informacji o obróbce indyka odsyłam Cię do strony Turkey from Europe (wingsofquality.eu)
gdzie znajdziesz także mnóstwo przepisów na smaczne dania z tego mięsa 🙂
Korzyści z jedzenia mięsa z indyka
- jest niskokaloryczne
- wysoka zawartość białka
- ma uniwersalny smak, przez co sprawdzi się w każdej kuchni
- zawiera mnóstwo wartościowych składników koniecznych dla zachowania zdrowia
- nie wymaga długiej obróbki termicznej
- wzmacnia kości i zapobiega osteoporozie
- utrzymuje równowagę psycho-fizyczną
- stymuluje układ odpornościowy
Nie tylko ja, ale każdy dietetyk poleci spożywanie mięsa z indyka ponieważ jest wartościowe. Sama wiele lat unikałam mięsa, doprowadzając się do niedoborów składników mineralnych i problemów ze skórą, dlatego wiem jak ważne jest uzupełnianie diety o odżywcze mięso. A Ty? jadasz mięso z indyka? Daj znać w komentarzu! 🙂
Ściskam,
Marta
Magda N.
03/02/2021 at 11:28uiwlebiam szczególnie grillowane co niedzielę w lecie tak jemy jest cudowne i przede wszystkim zdrowe
Marta Pardyak
03/02/2021 at 20:17też bardzo lubię grilowane mięsko z indyka 🙂
Estera Zabłocka
30/01/2021 at 18:11uwielbiam indyka <3 chudziutkie mięsko moje dzieci je uwielbiają!!!
Marta Pardyak
01/02/2021 at 11:34dokładnie, mięso z indyka jest idealne dla dzieci – pełne odżywczych składników
Sandra
29/01/2021 at 09:16Nie potrafię przyrządzać indyka
Marta Pardyak
29/01/2021 at 09:28każdy się kiedyś uczy, a jest on naprawdę stosunkowo prosty w przyrządzaniu 🙂
Marta
27/01/2021 at 15:53Zdrowsze i niskokaloryczne mięso a w dodatku smaczne 🙂
Marta Pardyak
27/01/2021 at 16:17Dokładnie tak 🙂 Osobiście indyk to jedyny rodzaj mięsa jaki jadam od dawna 🙂