Co to jest miód Manuka i dlaczego jest lepszy od zwyczajnego miodu? Dlaczego miody Manuka są takie popularne? Zobacz właściwości miodów Manuka i ich działanie na skórę – zapraszam na wpis! 🙂
Co to jest Miód Manuka
Samo pochodzenie miodu Manuka czyni je wyjątkowymi, bo jedyne miejsce na świecie w którym powstają to Nowa Zelandia (i to w wybranych rejonach).
Ponadto, miód zawiera znaczne ilości aldehydu zwanego methylglyoxalem (MGO), odpowiadającego za unikalne lecznicze działanie miodów Manuka.
To właśnie miody Manuka mają najwięcej w swoim składzie MGO bo aż 38-829 mg/kg przy czym standardowe miody zawierają tego składnika 0-135 mg/kg.
Na opakowaniu zawsze znajduje się wartość odpowiadająca ilości MGO, i tak na przykład możesz kupić miód Manuka z różnymi stężeniami np. 100+, 250+, 400+, 550+.
Wysokie stężenie MGO w miodach Manuka powoduje, że jest to jeden z najcenniejszych produktów dla zdrowia. Wykazuje niesamowicie dobroczynne działanie na organizm ale również na skórę – dlatego czytaj dalej o właściwościach miodu Manuka!
Działanie miodu Manuka:
- Antybakteryjne
miody znakomicie wspomagają leczenie trądziku, stanów zapalnych i egzemy. Niwelują bakterie odpowiedzialne za rozwój trądziku, wspomagają pracę układu pokarmowego – niszcząc helicobacter pylori. - Wzmacniające organizm
Miód Manuka wzmacnia układ immunologiczny, zapobiega przeziębieniom, obniżonej odporności, zapaleniu zatok. Profilaktycznie, warto spożywać miody w okresie zimowym czyli wtedy, gdy jest zwiększona zachorowalność na grypę. - Reguluje przemianę materii i wydalanie toksyn
- Obniża cholesterol, pomocny przy leczeniu cukrzycy
- Poprawia wydolność dróg moczowych
- Reguluje układ pokarmowy i związane z nim dolegliwości – nadkwasotę, refluks, zespół jelita wrażliwego
- Przeciwnowotworowe
- Przeciwalergicznie
Miody Manuka charakterystyka
Jak odróżnić prawdziwy miód Manuka od podróbki? Musisz wiedzieć że Manuka to bardzo charakterystyczne miody, zarówno jeśli chodzi o składnik aktywny MGO, ale i zapach czy pochodzenie.
- zawierają najwyższe stężenie MGO w stosunku do innych miodów i produktów spożywczych
- należą do grupy miodów surowych – co oznacza, iż została zachowana maksymalna ilość naturalnych składników, w tym MGO
- są pozyskiwane wyłącznie na terenie Nowej Zelandii w miejscach gdzie występuje krzew Manuka
- mają charakterystyczny gorzki smak i specyficzny aromat – co odróżnia je od innych miodów
- miody Manuka są objęte certyfikatami co świadczy o ich wysokiej jakości
- są bardzo wydajne w spożywaniu
- stanowią naturalny antybiotyk
Jak stosować miód Manuka
Spożywanie miodu nie jest skomplikowane, co więcej – wystarczy naprawdę bardzo mała ilość miodu dla wspaniałych efektów zdrowotnych. Liczy się regularność spożywania, a nie ilość. Sam producent zaleca spożywać miód Manuka na czczo, z samego rana. Zaledwie 3 łyżeczki miodu! stanowią wartość referencyjną na dzień 😀 Dla usprawnienia układu pokarmowego czy też problemów z przemianą materii, miód możesz spożywać przed samym posiłkiem 2 – 3 razy dziennie. Ponadto, jeśli chcesz poprawić kondycję skóry – stosuj w wybrane partie twarzy lub ciała, nakładając bardzo małą ilość miodu 🙂
Miód Manuka podsumowanie
Jeżeli jeszcze nie znałaś miodu Manuka, zachęcam gorąco – poprawisz nie tylko kondycję organizmu ale i wygląd. Miód Manuka kupuj tylko ze sprawdzonego źródła, najlepiej od oficjalnego dystrybutora na Polskę np. tu, tak aby mieć pewność oryginalnych produktów. Cena miodu waha się od 24 zł (50g) do 380 zł (500g). Jak wspomniałam wyżej, miody są bardzo wydajne i takie standardowe opakowanie 250 g powinno starczyć na około 3 miesiące.
Nie ukrywam że miód ma dla mnie jeszcze jedną właściwość o której nikt nie wspomina – mianowicie, zapach miodu działa na mnie niezwykle relaksująco! 😀 Słodko gorzki, taki głęboki aromat bardzo pozytywnie wpływa na zmysły. Mam nadzieję, że pomogłam Ci poznać miód Manuka i będę bardzo wdzięczna za informację czy znasz ten rodzaju miodu!
Buziaki
Marta
Jula
12/12/2019 at 21:29Mi miód Manuka pomógł na słabe krążenie i zmiany trądIkowe ale uwaga może uvzulać